Вярваш ли, че можеш да постигнеш всичко, което искаш? Знам, че отговорът може да варира от едва смутолевено „Да“, до онзи знак с ръка, с който ние българите питаме без думи: „Ти луда ли си?“ Онзи ден ровех в тефтер от миналата година, търсейки един телефон. Да, старомодна съм – все още ми се случва да изхвърля изписан химикал 🙂 Та, номерът не го намерих, обаче се натъкнах на мои желания, писани през миналогодишния септември. Oказва, че 8 от 10 вече са факт, деветото- отчасти и едно се мъдри все още важно и надуто в своята недостижимост. Изненадах се, ама много! Добро КПД на сбъдване! Вярвала ли съм, че е възможно, когато съм ги писала. Ами надявала съм се, но чак пък да съм вярвала… Трябва да призная, че за да се случат някои от тях съм работила здраво, а други съм постигнала с шут в задника. Така де, като ме е било страх да скоча, Вселената се е погрижила да ми издърпа килимчето.

И понеже тази седмица съм на тема изобилие- върху това ще работим в четвъртък, в Женските срещи, при мен дойде и една прекрасна притча за сбъдването и за вярата в себе си.


Веднъж един бизнесмен затънал до шията в дългове и не можел да намери изход от създалата се ситуация. Не можел да плаща нито на кредиторите си, нито на доставчиците си.
За да се разсее малко от тревогите си, той отишъл в парка, но лошите му мисли не го напускали. Мъжът седнал на една пейка и хванал главата си в ръце, опитвайки се да измисли начин да спаси бизнеса си от банкрут. Внезапно един старец се доближил до него.
 – Виждам, че нещо ви тревожи – казал той – Ще споделите ли мислите си с мен?
Бизнесменът му разказал за проблемите си, за липсата на пари и, че банката отказала да му отпусне още един кредит, с който да спаси бизнеса си. Възрастният човек го изслушал, без да го прекъсва и после казал:
– Мисля, че мога да ви помогна.
Той попитал бизнесмена за името му, написал му един чек и го сложил в ръката на изненадания човек.
– Вземи тези пари. Ще се срещнем отново тук точно след една година, за да ми ги върнеш.

Мъжът нямал време да каже нищо, защото старецът се изгубил като дим в тълпата.

 

Бизнесменът погледнал чека. На мястото за сумата възрастният човек бил написал 500 000 долара, а отдолу – името Джон Д. Рокфелер. Джон Д. Рокфелер! Един от най-богатите хора в света!
„Мога да реша всичките си проблеми,“ помислил си той.
Но вместо това той решил да остави чека в сейф. Самата мисъл за съществуването му му давала силата, от която се нуждаел, за да измисли начин да спаси бизнеса си.
С нови сили той сключил няколко добри сделки и успял да отложи крайния срок за погасяване на дълговете си. Успял да направи големи продажби. Само за няколко месеца той изплатил задълженията си и отново започнал да печели пари. Година след това, той се върнал в парка с чека в ръка.
В уреченото време възрастният човек се появил. Бизнесменът бил готов да му върне чека и да му разкаже за успеха си, но изненадващо една сестра се появила и сграбчила стареца за ръката.
– Най-накрая те намерих! – възкликнала тя – Надявам се, че не ви е притеснил. Често бяга от вкъщи и разправя на хората, че е Рокфелер.
Бизнесменът останал като гръмнат. През цялата предходна година той бил толкова зает с бизнеса си, купувал и продавал и вярвал, че във всеки един момент може да използва онези половин милион долара, за да се спаси, ако ситуацията го изисква.

Внезапно той осъзнал, че не парите – реални или измислени – са преобърнали живота му. Новата му вяра в себе си му дала силите да постигне всичко, което желаел. (*източник на притчата: brightside.me)

И какво излиза накрая? Ако ни е страх, за да постигнем нещо, трябва да вярваме, че имаме резервен план. Предлагам ви той да бъде, че приемаме себе си и се обичаме такива, каквито сме и сме щастливи с това, което сме и което имаме. Когато стъпим на тази здрава основа, можем да надграждаме. В противен случай сме в мочурището на съмнението и самокритиката, а те освен, че срутват всичко, са и белег за незрялост.

Ако намирате статията за полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора!

Можете да ми покажете подкрепата си като се присъедините към моята Facebook страница.
Ще се радвам да се запознаем лично на тернингите и групите, които водя или на индивидуална консултация
Желая ви сбъдвания!!!
Поздрави, Елена  

Author: Елена Димитрова-Ангелова

Елена Димитрова–Ангелова е магистър-психолог по Обща психология в СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система и работата със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по Позитивна Психотерапия и е терапевт в развитие по метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други.