foot

Случвало ли ви се е да сте толкова зациклили, че да не ви върви в нищо и да ви е крив светът? При мен тези състояния обикновено ги докарва състезанието с часовника и усещането, че колоната със спешни и неотложни задачи е дълга километър. Тогава, животът или ме шамаросва, за да ме опомни, или е щедър с мен и ми изпраща по някой знак. Днешният се нарича „Дезидерата”. Сблъсках се с този текст преди няколко месеца – получих го като подарък по време на една група за психологическа помощ, организирана от „Искам бебе“. Листът с него се появи днес. Литна от една забравена тетрадка и се приземи в сърцето ми:

Подарявам ви го:

Дезидерата *

Мини спокойно през шума и забързаните тълпи и си спомни какъв покой носи тишината.

Поддържай добри отношения с хората, но без да прекланяш глава.

Отстоявай своята истина спокойно и ясно, но се вслушай и в думите на другите, дори да са глупави и невежи, защото те също има какво да кажат.

Избягвай гръмогласните и агресивните, защото те дразнят духа.

Ако се сравняваш с другите, можеш да станеш суетен или безмилостен, защото винаги ще се намерят по-големи и по-малки от теб.

Радвай се на постиженията и на плановете си.

 Интересувай се от кариерата си, колкото и скромна да е тя, това е истинско богатство, като се имат предвид превратностите на съдбата.

 Бъди предпазлив в работата си, защото светът е пълен с измамници.

 Но нека това не затваря очите ти за добродетелта, много са хората, които се борят в името на по-висши идеали и затова в живота си непрекъснато срещаме герои.

 Бъди верен на себе си и преди всичко не показвай престорена любов. Не бъди циничен по отношение на любовта, защото сред цялата пустош и разочарование тя е вечна като тревата.

 Попитай мъдростта на годините и без болка се прости с младостта.

 Подхранвай силата на духа си, за да те пази при внезапно нещастие.

 Но не унивай от въображаеми трудности. Много от страховете ни се раждат от умора и самота.

 Спазвай благоразумна дисциплина и бъди снизходителен към себе си.

 Ти си дете на Вселената, както дърветата и звездите и имаш право да бъдеш тук.

 И независимо дали го разбираш, знай, че Вселената следва своя правилен път.

 Ето защо бъди в хармония с Бога, независимо как изглежда той в представите ти.

 Въпреки всички усилия и стремежи, родени в шумния водовъртеж на живота, бъди в мир с душата си.

 С цялата си суета, с всичките си трудности и разбити мечти, светът е все пак чудесен.

 Бъди внимателен. Опитай се да бъдеш щастлив.

*Дезидерата – от латински – желано, необходимо. Мнозина смятат, че датира от 1692 година и е намерен в старата църква “Свети Пол” в Балтимор, Мериленд. Смятало се е, че авторът на този прекрасен текст е неизвестен, а по-късно станало ясно, че това е американският поет Макс Ерман. Написал го е през 1927 г. Бях готова да се обзаложа, че е някой със значително по-древни корени.

Текстът се използва в някои терапевтични общности заради оптимизмът и мъдростта, която носи. На мен ми действа успокояващо – все едно най-грижовната майка на света ме прегръща, потупва ме по гърба и прошепва „Всичко е наред, случва най-доброто за теб. Всеки проблем си има своето решение“. 

Ако намирате статията за полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора!
Можете да ми покажете подкрепата си като се присъедините към моята Facebook страница.

Ще се радвам да се запознаем лично на тернингите и групите, които водя или на индивидуална консултация
Желая ви сбъдвания!!!
Поздрави, Елена  

Author: Елена Димитрова-Ангелова

Елена Димитрова–Ангелова е магистър-психолог по Обща психология в СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система и работата със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по Позитивна Психотерапия и е терапевт в развитие по метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други.