success2 0

Един ден малките жабчета решили да си организирали надбягване. Целта била да се изкачат на върха на една висока кула. Събрала се голяма тълпа да наблюдава състезанието.
Стартът бил даден и жабчетата започнали да се изкачват… Никой от тълпата обаче не вярвал, че ще успеят да стигнат до върха. Чували се подвиквания:  „Пътят е толкова труден! Никога няма да стигнат върха“. Или: „Няма начин да стигнат догоре. Кулата е толкова висока!“
Малките жабчета започнали да се разколебават. Тълпата май била права. Твърде трудно било това предизвикателство за техните мънички крачета. И едно по едно се отказвали…
Имало обаче няколко ентусиасти, които продължавали нагоре. А тълпата продължавала да им подвиква: „Стига вече! Откажете се! Вижте колко е трудно! Не може да успеете!“
Постепенно и тези упорити жабчета се отказали. Само едно не спирало. Продължавало нагоре и нагоре…
Стигнало върха и се оказало, че е самичко. Останалите се отказали по пътя.
Тълпата полудяла от възторг! Всички искали да разберат как е постигнало този подвиг! Наобиколили го, когато слязло от кулата, и започнали да му задават въпроси. Оказало се обаче, че жабчето победител е глухо.

Хубава история, нали? Можем ли да си признаем обаче, че дори целият свят да ни казва: „Давай! Ще успееш“, той трудно ще заглуши вътрешният слаб гласец, когато той нашепва: „Не можеш, не можеш, няма да успееш“ и услужливо ни напомня предишния път, когато сме се провалили?

Очакваш да ти кажа как да го заглушиш вероятно? По-добре първо направи обратното – чуй го и истински му се отдай – изучи го, усети го, подуши го… От къде идва? Твоят глас ли е това или разпознаваш интонацията на някой друг и реплика, която многократно ти е повтарял?

После отдай благодарност на това гласче, защото то ти е служило вярно, предпазвайки те, когато си нямал достатъчно сила, за да напуснеш зоната си на комфорт, да полетиш. Признай пред себе си, че от неувереността ти е имало и ползи.

Приеми я и я прегърни – тя е част от теб и колкото повече я гониш и й се дразниш, толкова повече отричаш себе си.

А ето и едно упражнение от метода на Фред Гало, наречен Усъвършенствана енергийна психология, което ще ти помогна да извървиш крачките:

EFT-KarateChopAndSoreSpots-11. Намери „карате точката“ на ръката си и удряйки леко карате точката на едната ръка в тази на другата, повтори 3 пъти: „Въпреки че съм неуверен (или въпреки че част от мен е неуверена), аз напълно и безусловно приемам и обичам себе си“.

2. Докато масажираш болезнените точки повтори същото нещо още 3 пъти.-  „Въпреки че съм неуверен, аз напълно и безусловно приемам и обичам себе си“.

3. С два пръста потупвай мястото между носа и горната устна, повтаряйки си: „Аз съм уверен в себе си“, докато усетиш промяна в начина, по който се чувстваш. Не забравяй да дишаш, докато го правиш. Това е точката за третиране на заден среден меридиан, който събира всички ян меридиани в себе си. Темите, върху които може да се въздейства с работа по него, са свързани със самоувереността.

4. С два пръста потупвай мястото в средата между долната устна и брадичката, повтаряйки си: „Аз съм ценен“, докато усетиш промяна в начина, по който се чувстваш. Не забравяй да дишаш, докато го правиш.Това е точка за третиране на преден среден меридиан. Той събира ин меридианите. Казусите, за чието отработване той може да помогне, са свързани със срам, ниска самооценка и липса на самочувствие.

5. Остани за няколко секунди в тишина и усети промяната в себе си. Следващия път, когато направиш тази практика, можеш да си избереш дали да правиш точка 1 от протокола или точка 2 – т.е. ползвай карате точката или болезнената тока. Нека да е тази, от която усещаш по-голям ефект. Ще се радвам да споделиш с мен как се почувства веднага след като направи упражнението.

6. Прави упражнението поне два пъти дневно в продължение на три седмици. Ефектът ще те изненада.

Ако намирате статията за полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора!
Можете да ми покажете подкрепата си като се присъедините към моята Facebook страница. 

Ще се радвам да се запознаем лично на тернингите и групите, които водя или на индивидуална консултация
Желая ви сбъдвания!!! 
Поздрави, Елена  

Author: Елена Димитрова-Ангелова

Елена Димитрова–Ангелова е магистър-психолог по Обща психология в СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система и работата със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по Позитивна Психотерапия и е терапевт в развитие по метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други.