Вярвам в чудеса и в умението ни да ги случваме за себе си. Познавам силата на мисълта и знам, че можем да я дисциплинираме и насочим в подкрепяща за нас посока – разбира се, ако преценим, че ни е важно. Иначе можем и да продължим да си мрънкаме до откат. Знам колко силен метод е автосугестията (самовнушението), защото всеки организъм представлява съвършена, саморегулираща се система. Дори, когато говорим за тежко лечение или операция, една трета от успеха (а вероятно в определени случаи и доста повече) зависи от думите на лекаря, от доверието, което той изгражда с пациента.

Познавам силата на думите, смятам, че споделяйки колективното несъзнавано, всички ние носим мъдростта на прарода си. Затова можем да случваме чудесата си. В българската традиция на 5 срещу 6 януари е нощта срещу Богоявление. Тази вечер небето се отваря и сбъдва желания. Само праведните обаче могат да го видят. 

Всички ние обаче можем да се облегнем на собстваната си вяра, че заслужаваме да ни се случи това, за което мечтаем най-силно. Можем и да заявим и подкрепим тази си вяра като изпълним един стар ритуал, почитащ силата на водата като символ на Живота и Сътворението. Той е свързан с големия български празник ВОДИЦИ (5 вечерта, 6, 7 януари) в чиято основа е силата на водата да „помни” и преклонението пред животворството й. Тази вечер се прави МЪЛЧАНА ВОДА.

КАК ДА СИ НАПРАВИШ МЪЛЧАНА ВОДА?

Когато се здрачи достатъчно навън днес (5 януари), налей вода в съд – най-добре стъклен. 
Изнеси водата навън – на балкона или прозореца, или на двора. Хвани съда с две ръце и притихни малко с водата си. Остави я да те усети. Подишай свежия въздух с нея. Постойте си така поне 5 минути.
Поздрави я и й кажи името си. НА ГЛАС!!! Тя вече те познава. Тя е ТВОЯТА вода. Постойте още малко заедно, остави съда навън и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето да се „измълчи” и пречисти.

Точно преди полунощ излез отново при нея. Тогава преди ВОДИЦИ силата й е най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Дланите ти трябва плътно да обхващат стените. Знам, че е студено…
Сега се свържи с твоята вода. Помисли кое е най-голямото ти желание, кое е това, чието сбъдване ще ти донесе нова Сила и Радост. Не бързай!

ИЗРЕЧИ НА ГЛАС ПРЕД ВОДАТА СИ НАЙ-СЪКРОВЕНОТО СИ ЖЕЛАНИЕ!
Заяви волята си ясно и категорично! Наричай, не моли! Притихни отново и постой с нея. Опитай се да си представиш как ще изглежда живота ти, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитай се да „видиш” тази картина в твоята вода.

Орешак (1)Огледай се в нея!
Как ще изглеждаш сбъднат?
Виж как си облечен!
Има ли някой наоколо?
Къде си?
На какво мирише?
Какъв сезон е?
Наслади се на Сбъдването си!
Предизвикай абсолютната си увереност, че това ще се случи!
Кажи на водата всяка дума, която се явява в този момент… И завърши НА ГЛАС с най-старото и силно наричане: РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!

После покрий водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибери.
Остави водата си цяла нощ да поеме ПРАВОТО ТИ СЛОВО. Да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди твоето СБЪДВАНЕ. Това вече е НАРЕЧЕНА ВОДА.

Сутринта на ВОДИЦИ, когато се събудиш първо иди при Водата си. Измий си очите с нея и с много обич отпий от твоето Сбъдване. После пак…Усети твоя ДАР с цялата си душа. После склони чело пред Водата и на глас й благодари!
Прибери я. Можеш да я изпиеш цялата или по малко, както искаш, да наръсиш с останалото от нея дома си, да полееш някое цвете – както прецениш. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ти. Силата й е право пропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ти. Така че, магията е в твоите ръце! 

ДАЛИ Е ИСТИНА

Това е много стара Магия. 
А колко работи за теб, зависи от Силата ти, Куражът ти и Корена ти.
Празникът ВОДИЦИ е разделен на три части:

Започва от 5-и януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода.

a_1294379085_1IMG_5724-5S6-и януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!

7-и януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-и януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. 

БЪЛГАРСКО ОБРЕДНО НАРИЧАНЕ

На ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-и , така и на 7-и януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!
Нарича се за Ново начало, Сила, Благоденствие, Любов и Здраве!

Благодаря на Розмари Де Мео – авторката на текста, за вярата и за магията, за напомнянето за мъдростта на рода ни. Може би за някои от вас това е глупост. Аз обаче го усещам с всяка фибра на тялото си като нещо свое и смятам да го споделя с дъщеря си. Ще го направя с разбирането, че всички ние можем да случваме чудесата си и да намерим нашия начин да се подкрепим по пътя към тях. Когато помислите ни са чисти, а мечтите ни са безкористни, Бог отваря небето за нас. Може да го направи като ни води по пътя, сбъдне желанието или ни отведе до лекаря, чийто действия ще направлява. Няма значение. Важно е, че когато сме изпълнени с любов и благодарност, изход винаги има. В този смисъл нашето лично Богоявление може да бъде всеки ден от годината.

Ако намирате статията за полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора!
Можете да ми покажете подкрепата си като се присъедините към моята Facebook страница. 

Ще се радвам да се запознаем лично на тернингите и групите, които водя или на индивидуална консултация
Желая ви сбъдвания!!! 
Поздрави, Елена  

Author: Елена Димитрова-Ангелова

Елена Димитрова–Ангелова е магистър-психолог по Обща психология в СУ „Св. Климент Охридски“, хипнотерапевт от Българска Асоциация по Хипноза и Хипнотерапия, сертифициран практик по метода Усъвършенствана енергийна психология (Advanced Energy Psychology – EDxTM), съчетаващ приложната кинезиология, работата с биоенергийната система и работата със съзнанието и подсъзнанието. Завършила е обучение по Позитивна Психотерапия и е терапевт в развитие по метода EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) за справяне с травматични преживявания, тревожност, проблеми, свързани със себеоценката и други.