За силата на прегръдките

За силата на прегръдките

Има различни начини да се свързваме с децата си, но прегръдката остава най-съкровеният. Предполагам, че всеки, който е виждал дете да бяга с разперени ръчички към майка си, ще ме разбере. Казват, че прегръдка, която трае повече от 8 секунди има лечебен ефект и това не важи само за тази между майка и дете. Тя помага на хората да се свържат и да уравновесят енергиите си и по този начин рязко сваля напрежението.

Stan Tatkin, който е психолог и семеен терапевт с голяма практика и няколко публикувани книги, съветва партньорът, който е у дома първи да посреща другия с продължителна прегръдка – без целувки и думи, просто прегръдка, която не “свършва”, докато не усетиш другия напълно отпуснат. Твърди, че ефектът се изразява в много по-хармонично и спокойно съжителство и усещане за топлина и спокойствие. Този тип общуване е начин двойката да се уравновеси и да мине на една вълна.

Родителите и децата явно имат инстинкт да се свързват така, защото прегръдката е първото нещо, което човек прави, когато иска да успокои плачещо бебе, да помогне на изплашено дете или просто да отговори на протегнатите към него ръчички. Надявам се, че в наши дни никой не вярва на старата максима, че дете се целува само докато спи.

Пожелавам на вас и на себе си истински прегръдки днес! Ако никой не се сети да ни ги даде можем да си ги “самоприложим” или още по-добре – да направим първата крачка към тях:)

Ако усещате, че сме на една вълна, ще се радвам да посетите сайта ми , както и да станете част от Facebook страницата на http://mechtazabebe.com/. Благодаря ви!

Коментари

коментари

Повече за автора

Елена Димитрова-Ангелова

Аз съм Елена - магистър-психолог и жена, която иска да вижда около себе си хора, постигнали мечтите си. Използвам Хипноза, Усъвършенствана енергийна психология и психотерапевтични техники, за да оказвам подкрепа в индивидуалните си консултации. Създадох този блог, за да споделя себе си и да помогна на семействата, които искат рожба да извървят пътя си.