Дишай, издишай…хайде пак

Дишай, издишай…хайде пак

Знаете ли, че навремето практикуващите китайска медицина получавали хонорари само, ако пациентите им оставали здрави. Има логика – ако са се натръшкали с грип как да работят, за да могат да платят на лекаря? В тази връзка като знам какви опашки са в нашите поликлиники, ми става ясно, че превенцията ни куца тотално.

За да сме здрави (пак според китайците), е нужно да обръщаме ежедневно внимание на това какво ядем, колко се движим, как се справяме с емоциите си, какво е качеството на сексуалния живот, работата и съня ни. Да, всички си го знаем това, само дето сме го оставили за някой друг ден. Ясно ни е, че хармонията и равновесието са в основата на това дали ще сме здрави и доволни, но нямаме време за тях. Така де – каква хармония като този новият проект направо ме съсипва и да, ще има равновесие, ама през юни – до тогава трябва да съм ги отметнала тези задачи… Познато ти е, нали? И на мен. Даже така добре, че ми сме си близки като с отражението в огледалото. Ама го поглеждам отражението и то милото има сенки под очите, стегнало е челюст, наострило се е, все едно отива на война. Лошото е, че и вчера беше така… И като знам, че сраженията, нападенията и бомбардировките се водят вътре в мен, ми е ясно, че и китайски медик не може да я спре тази война.

Слушах скоро медитация на Ошо. Той каза: “Твое рождено право е да си пълен със светлина. Ако го пропуснеш си глупак и си пропуснал вече много от живота. Този път бъди по-състрадателен към себе си…” Не претендирам да цитирам съвсем точно, но запомних тази част, защото ме жегна заключението, че съм глупак.

Хубавото е, че имам избор – глупак ли ще съм и днес или ще прекратя битката. За да сложа точката, трябва да направя нещо по различен начин. Днес ДИШАМ. Седем дълбоки вдишвания и издишвания и виждам, че проблемът не е така всеобхватен, както ми се е сторило в началото. Забавя се ритъма на тялото и стресът излиза навън… Това беше една от практиките, препоръчани от Ошо. Не изисква време, пари и специална обстановка. Въздухът засега е общодостъпен. За разкош и допълнителна ефективност можем да си представяме как вдишваме светлина и издишваме напрежение.

Хайде заедно – дишаме…, издишаме…, дишаме…, издишаме… и така до седем. Да го направим заради себе си. Ако пък сте сред тези, които в момента носят две сърца, поднесете този подарък на новия живот във вас. Научете детето си, че светлината, хармонията и равновесието са негови естествени състояния. ДИШАЙ, ти го можеш:)

Ако статията ви харесва, ще се радвам да дадете своя лайк на Facebook страницата на сайта! Благодаря ви за подкрепата!     

Коментари

коментари

Повече за автора

Елена Димитрова-Ангелова

Аз съм Елена - магистър-психолог и жена, която иска да вижда около себе си хора, постигнали мечтите си. Използвам Хипноза, Усъвършенствана енергийна психология и психотерапевтични техники, за да оказвам подкрепа в индивидуалните си консултации. Създадох този блог, за да споделя себе си и да помогна на семействата, които искат рожба да извървят пътя си.