Да научим децата да обичат себе си

Да научим децата да обичат себе си

“Гледай, каква си мърла, на нищо не приличаш!”
“Много си глупав, колко пъти да ти повтарям, че не се казва така!”
“Ужасна си, не издържам вече на твоите глезотии”…
Мога да продължа така до безкрай и за съжаление повечето от вас ще разпознаят тези изречения като чути, казани – ако не отнасящи се към него самия, то отправени към някое детенце на детската площадка от разярения родител/баба/дядо…

Основно правило е, че не бива да наричаме детето лошо, ужасно, а да отнасяме определенията (ако трябва да има такива) към конкретната ситуация – не “ти си лош”, а “държа се лошо”, не “ужасна си”, а “това, което правиш е ужасно”. Децата ни вярват и нашите думи и отношение към тях са в основата на формирането на собствената им самооценка.

И нека да не забравяме, че малките се учат от нашия пример – каквото и да говориш на твоето слънчице, ако ти самият не обичаш себе си, не познаваш нуждите си и не отстояваш границите си, няма как и то да се научи да го прави.

Пожелавам на вас и на себе си да се обичаме силно и отдадено, да вярваме в себе си и да живеем с лекота, защото това е единственият начин да имаме деца, които правят същото!

Ако усещате, че сме съмишленици, ще се радвам да се присъедините към фейсбук страницата на моя блог. Добре дошли!

Коментари

коментари

Повече за автора

Елена Димитрова-Ангелова

Аз съм Елена - магистър-психолог и жена, която иска да вижда около себе си хора, постигнали мечтите си. Използвам Хипноза, Усъвършенствана енергийна психология и психотерапевтични техники, за да оказвам подкрепа в индивидуалните си консултации. Създадох този блог, за да споделя себе си и да помогна на семействата, които искат рожба да извървят пътя си.